agonia
deutsch

v3
 

agonia.net | Richtlinien | Mission Kontakt | Konto erstellen
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Artikel Gemeinschaften Wettbewerb Essay Multimedia Persönlich Gedicht Presse Prosa _QUOTE Drehbuch Spezial

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Weitere Texte dieses Autors


Übersetzung dieses Textes
0

 Kommentare der Mitglieder


print e-mail
Leser: 4586 .



Poetii
persönlich [ ]
Salvatori neputinciosi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
von [GABRIEL_LIICEANU ]

2005-03-12  | [Text in der Originalsprache: romana]    |  Veröffentlicht von Maria Guraliuc



"Și nu sînt oare scriitorii ― "poeÈ›ii", s-a spus ― singurii care È™tiu să È›ină în mînă acest ustensil(cuvantul-n.n)? Numai că spre deosebire de eroii eponimi, de salvatorii le¬gendari ai unei comunități, care o dată cu soluÈ›ia dispun È™i de mijloacele accesului la ea, eroii verbului sînt salvatori neputincioÈ™i: forÈ›a de a deschide un drum nu e însoÈ›ită È™i de aceea de a-i pune pe ceilalÈ›i pe acest drum. "CeilalÈ›i" vor muri rătăciÈ›i pe cărări laterale È™i deturnaÈ›i de la vocaÈ›ia verbului(...).
Există, așadar, o categorie de oameni care ajung să spună lucruri despre care îndeobște se spune că "nu încap în cuvinte". Ei le spun pentru ceilalți sau le spun pentru că nu pot să nu le spună, pornind întotdeauna de la iluzia că spusele lor vor ajunge la ceilalți, îi vor atinge și îi vor schimba. Cuvintele lor "spun totul", ele sînt magnifice, forța lor este enormă, adevărurile rostite acolo și splendoarea ros¬tirii lor ne taie respirația.
Și totuÈ™i, aceste cuvinte rostite în beneficiul tutu¬ror È™i care "ar face pînă È™i pietrele să plîngă" nu ajung decît la o infimă parte dintre noi È™i chiar È™i atunci cel mai adesea sub forma ornamentului cul¬tural, a citatului, a paradei, a discuÈ›iei de salon, a etalării unor "lecturi" etc. Mîna aceea de oameni care își dezbracă sufletul în faÈ›a semenilor lor, care sînt "patetici" pînă la Dumnezeu ― ceea ce înseam¬nă că suferă È™i suportă pentru toÈ›i ceilalÈ›i sau care îi ajută pe toÈ›i ceilalÈ›i să înÈ›eleagă ceea ce ei suferă È™i suportă ― trec prin lume în chip esenÈ›ial ignoraÈ›i, adică necitiÈ›i, È™i mor îmbălsămaÈ›i între coperÈ›ile pro¬priilor cărÈ›i, în splendoarea cavourilor care sînt bi¬bliotecile. Cu cît un lucru este spus mai bine, mai apăsat, mai convingător, cu cît atinge mai mult fon¬dul lucrurilor, cu atît ― odată recunoscut ca atare È™i clasat ― lipsa lui de audiență este mai mare."
(Liiceanu Gabriel, Usa interzisa,pp. 35-36).

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Eine virtuelle Heimstätte der Litaratur und Kunst poezii
poezii
poezii  Suche  Agonia.Net  

Bitte haben Sie Verständnis, dass Texte nur mit unserer Erlaubnis angezeigt werden können.
Copyright 1999-2003. agonia.net

E-mail | Vertraulichkeits- und Publikationspolitik

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!