Kommentare der Mitglieder:

 =  cand adorm
Ioana Stefanescu-Bogdan
[15.Aug.04 20:54]

Captivant. Motto-ul, povestirea intreaga, finalul: "noi nu ne mai jucam cu tine" cu exilul din spatiul mitic si creator. Tema: visul si copilaria, cele doua mari nostalgii.

+ cuburi, sfere
Ioana Stefanescu-Bogdan
[15.Aug.04 21:59]

Stai ca am uitat ceva.

 =  Visul...
Chakass_Elena
[16.Aug.04 05:41]
se spune ca visul este parte din viitor sau trecut.O parte de care nu ne amintim ca fiind ceva real.
Candva am visat o gara,un tren eu si cineva.Visul a fost atat de impresionant incat l-am notat in jurnal ca sa fiu sigura ca nu-l uit. Cativa ani mai tarziu eram intr-o gara, un tren, eu si cineva.Atunci am avut o presimtire ca si cum recunosteam peronul,persoana,dar...ma aflam pt prima data in acel loc.Intr-o zi rasfoind vechiul jurnal...am inteles.

PS. foarte frumos textul tau.
Felicitari si o steluta imaginara *

 =  parabolă
Ion Diviza
[16.Aug.04 11:13]
...Dar nu e pur și simplu un vis. E mai mult decât atât. E o parabolă... Numaidecât te duce gândul și la cele șapte zile în care Dumnezeu a creat lumea. Și la alte sermnificații ale numărului magic 7. Eroul prozei tale, Ionuț, a fost un Chemat. Și a ajuns un Inițiat.
Cum era să nu îmbătrânească, dacă a ajuns să se uimească de sine însuși?!

 =  Despre legenda si parabole
Ionut Grosu
[16.Aug.04 16:05]
Textul dat e unul la care tin foarte mult, pentru ca l-am scris impresionat de un vis si dupa ce l-am scris am plans ultima data. De altfel e vechi (primul) si m-am temut cel mai mult sa-l postez.

Vorba e ca eu nu intotdeauna inteleg ce scriu si parabolele le caut doar cand termin de scris si ma transform in cititor. Ca e despre creatie si artistul care fiind prea bun e exilat, ca e despre viata si despre cunoastere - culori care nu au nume, constructia "ceva"-ului - probabil e si incercare de evadare din limba - asta ma obsedeaza si gasesc urmele acestei obsesii in cam tot ce scriu.

Dar un text artistic se pare ca datoreaza mai mult cititorului si un text bun permite fiecaruia sa-si descopere propriile trairi, ganduri, concepte, frici, fobii etc. Nu m-am mirat cand un prieten mi-a spus ca textul e o banala descriere a experientei drogului - protagonistul e doar un drogat care a intrecut masura si la urma ia o supradoza :) N-am putut protesta si nici nu m-am suparat.

Marele nostalgii - visul si copilaria; Dumnezeu, chemarea, initierea si imbatranirea nu sunt in text - ele sunt in cei care citesc.

Va multumesc pentru comentarii si complimente.

Nanu, sper sa ne vedem curand in Chisinau. Am avut tentatia sa raspund la binete cu o epigrama, dar, vorba ceea, "nu sari cu sapa la avion" :)

 =  vazut
dana stanescu
[16.Aug.04 16:26]
eu sunt cea care iti spune ce scartaie: puradei cred ca sunt copii de tigani, si se cam repeta ca si " m-am trezit..." "eram ... cand am ajuns in camera cu copii..." ideea e interesanta dar te pierzi in amanunte banale... poate rescrii

 =  ionut
Eugen Suman
[16.Aug.04 16:26]
cred ca trebuie sa faci ceva in legatura cu cacofonia din titlu. "sunt" sau "sint" nu "sant". nu mi s-a parut o proza excelenta dar nu e nici rea.

+ visul e o alta realitate
Mae Stanescu
[16.Aug.04 16:47]
este un text care impresioneaza mult prin mesaj;

acel straniu de care ne lovim uneori in viata si care lasa urme; nevoia de implinire, de intoarcere la o anumita simplitate a lucrurilor, la esenta lor...


eu am ramas uimita afland ca se poate visa alb-negru; nu mi s-a intamplat, trebuie sa fie tare monoton:)

+ visul - o viata paralela
Cristina Trușcă
[16.Aug.04 20:40]
Este genul de scriere care pe mine ma fascineaza foarte mult, visurile sunt o insiruire de probe initiatice de la bine la mai bine...cand ajungi sa stii tot, este clar ca nu mai ai nimic de aflat, ca ai imbatranit, poate de aceea Dumnezeu este vazut de cele mai multe ori batran, si nu batran de existenta, ci batran de stiinta...
Pe ici pe colo, textul mai poate fi reajustat din punctul de vedere al exprimarii, dar in general este bine.

 =  Vis luminos
Cosmin Soameș
[20.Aug.04 09:10]
Mie mi-a plăcut. Mult. E simplă și frumoasă chiar prin simplitatea ei, dar totuși ascunde în ea ceva mai profund, o chemare spre acea lume de vis pe care o regretă personajul. Te transpune în locul său și asta e cel mai important într-o povestire, că reușește să facă credibilă și o istorie incredibilă.
Nu insist pe implicațiile onirice, cifra 7, cel-care-știe-răspunsul-la-toate-întrebările etc. Proza ta e un vis luminos și fascinant, asta e tot ceea ce contează. Iar cei care îți spun altfel sunt copiii care nu mai vor să se joace cu tine pentru că ai construit ceva mai frumos decât ei.

 =  psycho
Stefan Bolea
[20.Aug.04 21:03]
textul e bun
seamana cu descrierile psihopatologice din textele de specialitate (kretschmer, freud, jung)
finalul nu este insa in nota psihoticului, ci mentine senzatia de reportaj facuta din afara
un final mai brusc (neasteptat) ar mentine iluzia psihoticului

 =  Dumnezeu... „exilat” ?!
Sorana Petrescu Felicia
[02.Oct.05 19:06]
M-a pus pe gânduri... în timpul visului parcă am trăit și eu o picătură din extazul personajului principal. Captivant într-adevăr. Și straniu... într-o așa măsură încât să te atragă și-n acelaș timp să păstreze o anumită distanță. Asemeni unei iluzorice senzații de frică.
Sfârșitul aproape mi-a furat o lacrimă... dar încă nu realizez dacă de mulțumire sau deziluzie. “Noi nu ne mai jucăm cu tine - Când am terminat mă simțeam Dumnezeu. Probabil că chiar eram în acel moment.” Oare Dumnezeu s-a simțit vreodată „exilat”...?! (Paradox blasfemic)

In orice caz... E un text de cinci stele!

!* * * * *!

Sorana

 =  spun
Dana Mușat
[02.Jun.06 22:39]
un text super ca idee
doar modul in care e scris...sqa nu te superi pe mine..
ai o cacofonie..limbajul..ok, e al unui pusti de liceu, dar la un moment dat..dupa o constructie demna de oralitate..apare un 'pedant'.
in rest...am citit-o cu sufletul la gura.
in sfarsit o proya buna.
felicitari!
corecteaza.

 =  Am umblat la text
Ionut Grosu
[25.Feb.08 16:20]
Am făcut modificări esențiale față de varianta din 2003. Sper că am îmbunătățit lizibilitatea.




Die Kommentare müssen in der Sprache der entsprechenden Texte verfasst sein. Also muss ein deutscher Text auch deutsch kommentiert werden.

Zurück!